Térkép

Útvonal adatlap

Balaton kör 204 km

Balaton kör 204 km

Hossz: 204,44 km
Időtartam: 9:18:45
Nehézség:  4
Burkolat minősége: Aszfalt: 100% (204,44 km)
Hónapok: Egész évben
Cimkék: Kerékpár, Országúti kerékpáros, Balaton kör

A Balatoni kerékpárút egy kerékpárútrendszer, ami a Balaton körül húzódik, általa kerülhető meg a tó biztonságosan kerékpárral, ezért Balatoni bringakörútnak is nevezik. Több kiegészítőszakasszal is rendelkezik. A Balatoni kerékpárút néhol kiépített kerékpárút, máshol kerékpározásra is alkalmas közútból áll. A teljes hossza valamivel több, mint 200 km.

A Balatoni kerékpárút 1993-ban kezdett el kiépülni, de nem egységesen, mivel a Balatont érintő három megyén, Zala, Veszprém és Somogy megyén, valamint számos településen halad keresztül, ezért az egyes szakaszok is különböző kialakításúak, amiket a különböző önkormányzatok különböző időszakokban, a helyi körülmények és adottságok adta feltételek mellett alakítottak ki, de nagyjából 2002-re már kerékpározhatóvá vált, amit azóta is fejlesztenek az adott anyagi és egyéb lehetőségekhez képest. A kerékpárút megépüléséhez és fejlesztéséhez számos elnyert támogatás is hozzájárult.

A Balatoni kerékpárút alapvetően a Balaton partját követi, néhol közel hozzá, máskor távolabb. A kerékpárutat bizonyos helyeken kiépített kerékpárút teszi ki, főleg a tó Északi partján, más részei viszont a települések közútjain, utcáin, mellékútjain találhatóak, jellemzően a jobban beépített területeken, mint a tó Déli partján. A kerékpárutat ezeken a részeken táblákkal is jelzik a jobb tájékozódás végett, ahol az egyes települések közti távolságokat is feltüntetik.

További útvonalak